Met wat tijd online, smaakt de koffie beter

Een middenstander huurde een prachtig pand met een fraaie etalage in een stille straat aan de rand van een gemeente. Hij ging er eens lekker bij zitten met een kop koffie. Na een paar koppen vroeg hij zich waarom er niemand in de winkel kwam. Ha, ha, denkt u, die man moet meer aan promotie doen. Vanzelfsprekend, zou je zeggen. Nu is er iets raars aan de hand. Veel ondernemers investeren in een website of webshop, drinken een paar koppen koffie en vragen zich af waar de online bezoekers en bestellingen blijven…

Bij veel ondernemers heerst op de een of andere manier de gedachte dat de website of webshop uit zichzelf en volkomen autonoom bezoekers moet trekken en omzet genereren. Zolang die site of webshop maar bij de eerste tien zoekresultaten in Google staat, komt het wel goed. Mis dus. Bedenk eens dit: als je tien webconcurrenten hebt met een zelfde assortiment valt er in de strijd om de beste plek bij Google toch eentje buiten de boot. En het gaat niet om tien concurrenten. Je vist meestal met tientallen, zo niet honderden, andere ondernemers in dezelfde online vijver.

Wij hebben een aantal klanten die het online verbazingwekkend goed doet. Zij noteren online de ene na de andere bestelling. Ook deze ondernemers drinken hun koffie, maar ze zitten niet stil. Afgezien van het simpele feit dat ze doelgericht adverteren, zijn ze consequent actief op de sociale media als ondersteuning van de webshop. Voordat u nu roept dat die onzin helemaal niks voor u is, vraag ik u toch even om uw aandacht. Ik geef twee voorbeelden van online succesverhalen uit onze klantenkring, doet u er uw voordeel mee!

Een van onze klanten, die een winkel met duurdere producten heeft, blogt actief over alles wat daarmee heeft te maken. Ze heeft een grote schare volgers opgebouwd. Zij geeft tips, ideeën en laat voorbeelden zien. Een blogje over een nieuw product of een actie, en de bestellingen via de webshop lopen binnen.
Een andere ondernemer heeft een speciaalzaak met een zeer groot assortiment. Zij is zeer actief op Facebook en veel van haar klanten zijn dat ook. Er is heel veel interactie, bestaande en nieuwe klanten stellen vragen over producten, zij antwoordt, en ook dat betaalt zich uit via de webshop en in de winkel zelf.

Kosten: niets. Behalve tijd. Tijd is geld, dat begrijp ik, maar die tijd moet je er echt in steken. Relaties met klanten opbouwen gaat niet vanzelf, en dat geldt ook online. Maar online interactie is erg laagdrempelig en dat biedt kansen die je moet benutten. Bovendien, een goede online relatie compenseert in elk geval voor een deel ook het probleem waar veel winkels dankzij internet mee kampen. Iets is namelijk altijd wel ergens goedkoper te krijgen. Daar moet je dan ook niet op blindstaren. Ook Bol.com is vaak bepaald niet de goedkoopste, maar verkopen doen ze daar wel. Als je een goede band met je potentiële klanten opbouwt, zullen die er niet om geven om iets meer uit te geven bij iemand die ze vertrouwen.

Dan nog twee tips: benadruk de niche producten in je assortiment, want daarmee onderscheid je je van de concurrentie. En kies het juiste medium. Voor de een kan dat Facebook zijn, vooral als je consumentenproducten verkoopt. Voor een ander zijn blogs zijn een prachtig medium, met name als je uitgebreidere informatie en foto’s kwijt wilt. Het kan wat tijd kosten, en misschien moet je verschillende media tegelijk gebruiken, maar geloof me, de koffie zal er lekkerder door smaken.