Allemaal bloggen

Dat leerden we nog niet op school, maar we moeten er aan geloven. Niet dat het iets vervelends is, integendeel, maar omdat het ons toch weer wat tijd zal kosten. Maar we mogen er niet omheen. Bloggen is een van de interessantste ontwikkelingen op het gebied van internet en social media. Het lost namelijk in één klap een aantal problemen op waar we normaal gesproken tegenaan lopen als het om onze websites gaat.

Ik denk dat we het allemaal wel herkennen. Op websites willen we graag zoveel mogelijk informatie kwijt over hoe het bedrijf of de organisatie functioneert, en wat de laatste ontwikkelingen in het vakgebied zijn. Maar we worden daarbij gedwarsboomd door de realiteit dat we weten dat de meeste bezoekers daar nu juist niet op zitten te wachten en niet de moeite nemen om je website uitgebreid te lezen. Bovendien, wie nog een beetje aardig design in stand wil houden moet dan met downloadbestanden werken, en of die worden gedownload, en ook gelezen, is nog maar de vraag.

En toen waren er de blogs. Aanvankelijk iets voor nerds, of mensen met een speciale hobby die dat met de wereld wilden delen. Maar langzaamaan greep het blogvirus om zich heen, en we kennen nu allemaal wel mensen in onze omgeving die aan het bloggen zijn. Nu heeft bloggen een zeker voordeel boven gewone websites. Blogbezoekers zijn in de regel daadwerkelijk geïnteresseerd en op zoek naar de specialistische inhoud die daar wordt geboden. Bloggen gaat vooral om tekst, en zij zullen de informatie dan ook lezen. Dus hier ligt de oplossing om tekstinformatie aan te bieden. En dat kunnen we nu allemaal. Want waar blogs nog maar een paar jaar geleden in websites moesten worden geïnstalleerd – een daar werd vooral WordPress voor gebruikt – zijn er nu tal van blogdiensten waar je zo een gratis account kunt aanmaken. WordPress is die kant ook opgegaan, want ook daar realiseerde men zich dat een kant-en-klaar systeem makkelijker is dan zo’n privé-installatie op een website. Maar ook Blogger is een prachtige mogelijkheid. Blogger, bekend van de vele ‘blogspot’-blogs, heeft ook het voordeel dat het een dienst van Google is. Dat geeft op zijn minst het subjectieve gevoel dat je blogs dan ook snel worden opgepakt door de meest gebruikte zoekmachine. En ik denk dat dit ook waar is. Onlangs plaatste ik een nieuwe blog online, en wie schetste mijn verbazing toen ik zag dat een half uur later al een bezoeker daar z’n weg naartoe wist te vinden na het intikken van een paar zoektermen in Google. Blogger biedt namelijk realtime bezoekstatistieken. Daar ga je met je goede gedrag, als je al jarenlang met SEO-technieken de vindbaarheid van een site voor je klanten probeert te verbeteren…

Bloggen biedt daarom mooie mogelijkheden voor ondernemers en organisaties, die je niet links mag laten liggen. Gerichte informatie voor geïnteresseerde bezoekers, en nog eens goed vindbaar in Google. Hierbij moet u wel letten op de naam van de blog – de naam van uw bedrijf moet daarin wel voorkomen natuurlijk. Ook de huisstijl van uw bedrijf moet er in herkenbaar zijn, en dat doe je vooral met de afbeelding die je als kop boven de blog kunt plaatsen. En wie gaat bloggen moet zich er niet met een Jantje van Leiden van afmaken. De informatie moet wel hout snijden en een beetje prettig leesbaar zijn. Ik geef toe, dat kost tijd. Maar wie dat niet zelf wil of kan doen, doet er goed aan om daarvoor een tekstschrijver in de arm te nemen, of om de tekst op zijn minst professioneel te laten redigeren. Succes.