Webshops: voordeliger dan je denkt

Seashore Media is specialist in betrouwbare stabiele webshopsystemen. Webshops zijn een realiteit en wie verkoopt kan er eigenlijk niet meer omheen. Natuurlijk gaan de kosten voor de baat uit, en kan het lang duren voordat je er echt mee gaat verdienen. Daar komt bij dat veel van je relaties, klanten, afnemers, hoe je ze maar noemt, van je verwachten dat je ook online bestellingen kunt plaatsen. En als dat niet bij jou mogelijk is, dan kan dat wel bij een ander. Dag klant!

Webshops hebben het lange tijd moeilijk gehad in ons land. Simpelweg omdat Nederlanders om de een of andere reden panisch zijn als het om online betalen gaat – veel meer dan consumenten in de meeste andere landen. In Amerika was de drempel het laagst, en dat komt vooral omdat Amerikanen van oudsher gewend zijn om uit catalogi te bestellen. Want als je in een klein huisje op de prairie woont, en je moest met paard en wagen kilometers rijden om bij de dichtstbijzijnde General Store te komen, dan waren die postordercatalogi een welkom alternatief. En die transformeerden door de jaren heen in de webwinkels zoals die eind jaren negentig van de vorige eeuw ontstonden. Met creditcard betalen deden ze daar toch al, dus wat maakte het uit. En juist dat was het grote struikelblok in ons land. Nederlanders willen niet met een creditcard betalen en al helemaal niet online. Ik heb daar zelf nooit een probleem van gemaakt, en in de 20 jaar dat ik online cd’s, dvd’s en boeken bestel is het nooit fout gegaan met de creditcard. Ik bestel al jaren mijn muziek en dvd’s bij amazon.co.uk voor soms de helft van de prijs als bij die ene grote Nederlandse site. Dat voordeel laat de Nederlander voorbij gaan. Ook het veilige Paypal kon ze niet over de streep trekken. iDeal wel. In feite is dat online pinnen, en op pinnen zijn wij dol. Prima oplossing.

Nu we het betaalprobleem hebben opgelost, is er een tweede drempel. Webshops zijn zo duur, dat het voor veel ondernemers zinloos is om daar zelfs maar aan te denken. Dat was zo, en er zullen ongetwijfeld mkb-ondernemers zijn die hun neus hebben gestoten aan een dure webshop, die niet veel opleverde. Maar ook hier zijn de mogelijkheden veranderd. En je hoeft je nog niet eens aan te sluiten bij een of andere kant-en-klare oplossing, die er ook uitziet als of het een goedkoop alternatief is waar je alleen je eigen logo in mocht plakken. Standaard webshops die verder niets te maken hebben met de huisstijl of de uitstraling die je wilt hebben. Zo gebruikt Seashore Media software die de klant een eigen professionele webshop geeft, die helemaal aan de huisstijl wordt aangepast. De kosten zijn nu een fractie van wat het een aantal jaar geleden nog was. Twee dingen zijn door de jaren niet veranderd. Wie een webshop wil runnen, moet daar wel wat voor doen. Daarmee doel ik op de database. Als het assortiment of de prijzen veranderen, dan moet een actuele database worden geupload. Eventueel moeten ook nieuwe foto’s aan de webshop worden toegevoegd. Natuurlijk kan ook dat worden uitbesteed, maar de gegevens over assortiment en prijzen moeten natuurlijk altijd wel door de ondernemer worden geleverd. Maar in de meeste gevallen is dat een kleine moeite. De bezorging is een ander punt dat de aandacht van de ondernemer vraagt. Wie daar niet tegen opziet, en ook nog eens wat promotie in de webshop steekt, heeft straks een prachtige online winkel, waar bestaande en nieuwe klanten altijd terecht kunnen. Ook als het bedrijf zelf is gesloten.