Shiny happy people

De visuele kracht van foto’s is al sinds jaar en dag een sterke tool om aandacht te trekken in nieuwsbrieven en brochures. Dat is voor websites en digitale nieuwsbrieven niet anders. Maar het kiezen van goede foto’s is nog niet zo makkelijk. Te vaak denken mensen dat je met een goede camera ook automatisch goede foto’s maakt. En dan heb ik het nog niet eens over iedereen die met de beste bedoelingen denkt dat de foto’s van de telefoon perfect zijn om online te zetten.

Het is echt waar. Een klant zou foto’s aanleveren voor een website, die gemaakt zouden worden door iemand met een heel goede camera. Dat bleek uiteindelijk een “heel goede telefoon” te zijn. De foto’s waren 700 pixels breed bij 72 dpi. Nu moet je er bij een website al rekening mee houden dat beeldbrede foto’s al snel zo’n 2000 pixels breed horen zijn. En wil je ze dan ook nog eens prachtig op een retinascherm laten zien, dan moet de resolutie ook nog eens 300 dpi zijn. Kortom: zorg voor zo groot mogelijke foto’s. Als het budget het toelaat, vraag een professionele fotograaf. Die weet precies hoe foto’s moeten worden aangeleverd en weet vaak net die beeldhoek of dat detail te pakken, waar je zelf niet aan zou denken.

Soms ontkom je er niet aan om stockfoto’s te kopen. Probeer onnatuurlijke foto’s van blije mensen met stralend witte glimlach en in onberispelijke kleding te vermijden, foto’s waar bijvoorbeeld iStock in grossiert. Nep, en dat weet iedereen. We weten inmiddels allemaal hoe we er bij een Zoom conferentie uitzien. En vaak zijn het overduidelijk Amerikaanse foto’s. Meer kans op natuurlijkere foto’s vind je op Pixabay, Freeimages of Flickr. Kijk wel goed naar de privacysettings, en dat geldt vooral voor Flickr. Want in principe geldt voor elke foto copyright, ongeacht of je hem makkelijk kunt downloaden. Het internet is namelijk niet per definitie public domain, en dat geldt des te meer voor foto’s. En pas op dat je niet per ongeluk klikt op een foto van een sponsorsite die eigendom is van Getty, want dan zijn de rapen gaar als ze erachter komen dat je zonder toestemming een foto van hen gebruikt. Want het zoeken naar waar een foto is gebruikt is met de ‘reverse search’ van Google Images of Tineye een fluitje van een cent.