Nogmaals: Facebook

Van een bekende website voor uitgevers kwam vorige week een mailtje met de melding dat hun website als gevolg van een virus tijdelijk plat lag, maar dat ze in de tussentijd hun informatie via Facebook zouden delen. Facebook is een platform geworden waar je niet meer omheen kan. Over de met veel bombarie omgeven beursgang wil ik hier niet hebben, want daar zijn de meesten van ons toch niet rijker of armer van geworden, maar wel over hoe Facebook ook voor bedrijven een rol kan spelen.

Het kan niemand zijn ontgaan dat Facebook de wereld heeft veroverd. Valt het u ook op hoe steeds meer bedrijven adverteren met hun Facebook-pagina in plaats van met hun website? Er zijn echter veel ondernemers die denken dat Facebook niets voor hen is. Maar daar moet je toch eens even rustig over nadenken. Ouderen zien misschien niet zo veel in Facebook, jongeren daarentegen wel. En dan bedoel ik nog niet eens de eeuwig pingende, chattende en Facebook-checkende tieners, maar ook de twintigers en dertigers. Er is een grote groep internetgebruikers die niet meer naar websites kijkt, maar naar social media communities en alles wat daar omheen hangt. De explosieve groei van Facebook in Nederland, een verdubbeling tot bijna 7 miljoen gebruikers in de afgelopen twaalf maanden, laat zien dat het leeftijdsargument dat ik zojuist hanteerde eigenlijk ook niet meer opgaat. Steeds meer ouderen zijn er op actief. En daar zitten ongetwijfeld ook uw relaties, inkopers en klanten bij.

Ik heb het al vaker gezegd: een Facebook pagina is ook goed voor uw vindbaarheid in Google. Maar behalve dat is het een prachtig platform om op een eenvoudige manier heel actueel en direct met je doelgroep te communiceren. Het is wel zaak om een groep gebruikers om u heen te vormen, want rustig achterover zitten is er ook hier niet bij om succes te scoren. Als u relaties heeft die u ‘leuk’ vinden, dan kunnen zij aanbevelingen over u plaatsten. Of, als u dat zo instelt, ook berichten plakken op het prikbord van uw Facebook-pagina. Het leuke is dat alles wat zij op uw Facebook-pagina plaatsen of leuk vinden, ook weer door hun contacten kan worden gelezen. Het ouderwetse ‘hoort zegt het voort’ in een nieuwe online jasje. Wij hebben een klant die daadwerkelijk verkoopt, door simpel op de Facebook-pagina te plaatsen welke nieuwe items er binnen zijn. Wie wil dat nu niet? Verder kun je aan een Facebook-bedrijfspagina ook een compacte website hangen. Een bedrijfspagina is namelijk voor iedereen zichtbaar en niet alleen voor mensen met een account. Het is wel verstandig om hiervoor contact te zoeken met een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd, en wij helpen u hier graag bij. Want een Facebook-bedrijfspagina is heel iets anders dan een gewoon Facebook-account. We zien ondernemers vaak de fout maken om een gewoon account voor hun bedrijf aan te maken. Facebook staat dat voor bedrijven niet toe, en zo’n account kan worden afgesloten. Bovendien is zo’n gewoon account niet voor iedereen zichtbaar. En dat is zonde.

Het grootste struikelblok bij het inzetten van Facebook in de marketingstrategie is de ondernemer zelf. Je moet je niet alleen openstellen voor nieuwe communicatiemogelijkheden. Zoals het woord ‘strategie’ al impliceert, moet je er wel wat voor doen om je bedrijfspagina tot een succes te maken. Daar zijn verschillende scenario’s voor te bedenken, maar het voert te ver om die hier te bespreken. De belangrijkste stap is dat je als ondernemer leert denken vanuit de belevingswereld van een nieuwe generatie consumenten en internetgebruikers. Wie van die noodzaak is doordrongen, is al op de goede weg. En dan is er tot slot nog iets. Het gebruik van Facebook is nog steeds gratis, ook voor ondernemers. Marc Zuckerberg vraagt daar niets voor. Ondanks het feit dat hij in zijn eerste wittebroodsweekend een kleine zes miljard armer is geworden.