Google

Nr. 1 in Google, nou ja, tenminste bij de eerste tien. Dat is het ideaalbeeld van de meeste bedrijven. En natuurlijk zijn er diverse bedrijven die daar op inspringen en u de mooiste resultaten beloven. U hoeft alleen maar met hen in zee te gaan en ze garanderen u dat u bij de eerste tien zoekresultaten van Google eindigt – afgezien van de omstandigheden zoals die in de kleine lettertjes omfloerst worden uitgelegd natuurlijk. Dat klinkt aanlokkelijk, maar in hoeverre worden die beloftes waargemaakt?

Laat ik duidelijk zijn, ik heb het hier niet over bonafide webdevelopers en webdesigners, maar over bedrijven die zich louter en alleen richten op zoekmachineresultaten. Een paar van onze klanten zijn met zo’n bedrijf in zee gegaan en om eerlijk te zijn, de resultaten waren nou niet om over naar huis te schrijven. Natuurlijk, ze laten voorbeelden zien en als je googelt staan die hoog in de lijst. Maar welke bedrijven laten ze zien? Wij hebben eens goed gekeken naar de voorbeelden die een dergelijk bedrijf voorhield, en wat blijkt: het waren bijna allemaal bedrijven die een vrijwel unieke dienst of product aanbieden. Kijk, als u zich specialiseert in de verkoop of verhuur van mobiele glijbanen zijn uw kansen om hoog in Google te eindigen vele malen groter dan wanneer u een schildersbedrijf heeft. Heel simpel, omdat er weinig concurrenten zijn waarmee u in de slag moet, ook niet op Google. Maar als u een schildersbedrijf heeft, moet u opboksen tegen een paar duizend andere schildersbedrijven die in dezelfde vijver vissen. Dat bewuste bedrijf liet alleen maar unieke voorbeelden zien. Een glaszetter, een garagebedrijf of een fietsenhandelaar zat er niet tussen.

Een klant die voor veel geld met dat bewuste bedrijf in zee is gegaan, is nu bijna een jaar later zelfs nog steeds niet bij de eerste tien zoekresultaten te vinden. Om de privacy van het bedrijf te bewaren zullen we hier maar zeggen dat het in verlichting doet. Ja, het staat wel bovenin de lijst als je als zoekterm “verlichting” intikt, gevolgd door de naam van de gemeente waar het is gevestigd. Maar dat is vanzelfsprekend niet het resultaat waar de klant op had gehoopt.

Natuurlijk zij er manieren om uw website zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor zoekmachines. Maar garanties geven? Daar geloof ik niet in. Al was het maar om deze eenvoudige reden: zolang je geen contract hebt met een bedrijf, kun je nooit de resultaten garanderen die je met dat bedrijf denkt te willen behalen. Google en andere zoekmachines bepalen uiteindelijk altijd zelf wie wordt geïndexeerd en op welke positie je terecht kunt komen – en ze kunnen hun methoden wijzigen wanneer ze hun zoekalgoritmen wijzigen, met gevolgen voor de indexering. Plus: wat ik zie als ik een zoekopdracht geef, hoeft een ander met dezelfde zoekopdracht nog niet te zien. Ik zat eens via de telefoon met een klant te kijken hoe hij werd gevonden met bepaalde zoekopdrachten. Ik zat in Katwijk, de klant hier 18 kilometer vandaan. Bij geen een enkele opdracht bleek het gepresenteerde resultaat in Google in Katwijk hetzelfde te zijn als bij mijn klant.

Dan zijn er nog bedrijven die methoden hanteren waarvan Google uitdrukkelijk zegt dat die niet zijn toegestaan. Het is natuurlijk een gok – komt Google er achter en wanneer? Nou, bij een andere klant kwam Google er op een of andere manier achter en het gevolg was dat deze klant een paar maanden totaal niet meer voorkwam in Google. En er was nog iets opmerkelijks. Dat bedrijf hanteerde een systeem waarbij maandelijks nieuwe pagina’s met soms de vreemdste onderwerpen werden gegeneerd. Elke keer als er een dergelijk nieuwe pagina was gemaakt en geupload, had die pagina toevallig een aardig aantal bezoekers. Dat deed bij ons het sterke vermoeden rijzen dat niet alleen de pagina’s automatisch werden gegenereerd, maar ook de bezoeken aan die pagina’s….

De moraal van het verhaal: wees voorzichtig met bedrijven die garanderen dat zij u, natuurlijk tegen betaling, hoog in Google kunnen laten eindigen. Misschien is het eens aardig hen een vraag te stellen. Als ze u voorhouden dat zij u bij de eerste tien zoekresulaten kunnen laten eindigen, vraag dan eens wat zij doen als ze elf klanten met zo’n zelfde bedrijf als u hebben?

Wie zo goed mogelijk in Google zichtbaar wil zijn, moet gewoon eens goed praten met het bedrijf dat zijn website heeft gebouwd en beheert. Of eens denken aan iets als Google Adwords. Dat kost geld, maar dat kosten de “garanderende” bedrijven ook. En met Adwords heeft u veel meer mogelijkheden om uit te proberen wat voor u de beste combinatie van trefwoorden is, terwijl u zelf bepaalt wat u er aan wilt uitgeven. Succes!