SIDN gehackt, Google plat

SIDN, de Nederlandse domeinregistratie-instantie is op 10 juli gehackt en daarna stopgezet, en grote delen van de Verenigde Staten moesten het de afgelopen uren zonder de Google-diensten doen – geen zoekfunctie en geen Gmail, YouTube en Google+.

Eén van de SIDN-websites bleek met malware geïnfiltreerd te zijn, waardoor het in principe mogelijk was dat de .nl-domeinen door kwaadwillende lieden konden worden beïnvloed. Denk daarbij dat domeinnamen op andere houders konden worden overgezet, tegen de wil van de houders konden worden verhuisd, of worden omgeleid naar spam of porno-sites. SIDN heeft direct, nadat het circa 03.00 uur in de ochtend van 10 juli merkte dat er iets niet klopte, het gehele domeinregistratiesysteem stilgelegd en afgegrendeld. Dat heeft tot circa 08.00 uur geduurd. Alle wachtwoorden van de deelnemers zijn in die tijd gereset. Volgens SIDN zijn er in het domeinregistratiesysteem verder geen illegale handelingen verricht.

Een dag later meldt CNN dat in grote delen van het zuidoosten van de Verenigde Staten in de vroege ochtend van 11 juli alle Google-diensten onbereikbaar waren. De zoekmachine deed het niet, maar ook Gmail, YouTube en Google+ waren onbereikbaar. Het is op dit moment nog onbekend wat de reden van deze storing was.